Pazljivost pri nakupu računalniške opreme na internetu

Verjetno ste tudi vi v zadnjih tednih opazili poplavo oglasov v katerih prodajajo rabljeno in obnovljeno računalniško opremo po neverjetno nizkih cenah? Naše stranke so take oglase opazile predvsem na Facebook straneh in nas opozorile nanje.

Ker je tudi nas zanimalo, kaj je skrivnost navidezno “tako ugodne ponudbe”, smo se odločili za poskus nakupa.

Pri pregledu internetnih strani ponudnikov iz teh oglasov smo ugotovili, da ni mogoče ugotoviti kdo ti ponudniki dejansko so in od kje blago izhaja.

Pri enem izmed ponudnikov, ki na svoji strani trdi da je podjetje ustanovljeno leta 1995, smo poskušali pridobiti vsaj točne poslovne podatke. Bili smo neuspešni. Uspeli smo ugotoviti samo dejstvo, da je bila domena, ki jo uporabljajo za internetno trgovino, prvič registrirana v letošnjem septembru.

Pri drugem ponudniku smo uspeli pridobiti sogovornika v spletnem pogovoru. Ta je povedal, da je podjetje locirano v Londonu in vso opremo odpošiljajo iz Velike Britanije. Ni nam znal povedati kakšno napajalno napetost in tip napajalnega kabla potrebujejo naprave, ki jih prodajajo. Povedal nam je, da sicer ne omogočajo plačila preko Paypal sistema, vendar lahko nakup opravimo preko različnih plačilnih kartic, bančnega nakazila in Western Union sistema. Na vprašanje ali lahko opravimo nakup brez DDV (VAT), nam je po dolgem molku odgovoril, da pri njih ne poznajo VAT. Čeprav kot internetna trgovina, ki ima po njegovih besedah večino strank iz EU, ne poznajo DDV-ja, nam je v nadaljnem pogovoru zagotovil, da je stopnja DDV pri njih 11%, in je to posebna stopnja za tip blaga, ki ga imajo v ponudbi. Predvsem je bilo zanimivo, ko smo ga povprašali po VAT številki. Po konzultacijah z nadrejenimi je povedal, da nam je ne sme izdati, saj bi tako njihovi tekmeci iz branže vedeli na kakšen način in pod kakšnimi pogoji poslujejo. Ker smo vseeno vztrajali pri spletnem nakupu, smo poskušali pridobiti vsaj podatke za bančno nakazilo. Tudi teh podatkov nam v tistem trenutku ni smel posredovati. Svetoval nam je naj ne zapravljamo časa in ne zamudimo te enkratne priložnosti ter nakup opravimo s plačilno kartico.

Ker sami nismo bili uspešni pri nakupu, smo poiskali še nekaj drugih mnenj in izkušenj.

Prevladuje mnenje, da gre enostavno za spletne prevare.

Tako je tudi naše mnenje, zato svetujemo, da take oglase prezrete, se na njih ne odzivate oz. jih v primeru Facebook-a prijavite kot zavajajoče.